Care a fost cel mai rău an din istoria omenirii? Răspunsul e oficial

de: Bianca Prangate
18 11. 2018
Alain Willaume/Tendance Floue

Te-ai întrebat vreodată care este cel mai rău an din istoria omenirii? Oamenii de știință au făcut-o și au venit și cu un răspuns.

Dacă ai sta să te gândești, poate cei mai îngrozitori ani din istoria umanității au fost 1347, când ciuma neagră a lovit Europa, sau orice an din intervalul 1941-1945, când Holocaustul a decimat aproximativ șase milioane de oameni din Europa. Cercetătorii sunt însă de părere că cel mai rău an din istorie este 536. „Era începutul uneia dintre cele îngrozitoare perioade în care să fii în viață, dacă nu cel mai rău an”, a explicat arheologul și istoricul medieval Michael McCormick de la Universitatea Harvard.

Anul 536 era al zecele an în care împăratul Imperiului Bizantin, Iustinian cel mare, domnea. Pe atunci nu avea loc vreun genocid și nicio epidemie îngrozitoare nu lovise omenirea. Chiar și așa, se întâmpla ceva bizar. În aer plutea o ceață misterioasă și prăfoasă, care acoperea lumina Soarelui și făcea ca temperaturile de pe glob să scadă. Drept rezultat, a început seceta, recoltele nu au mai dat roade, a nins în miezul verii în China, iar foametea a început să facă ravagii.

Istoricul bizantin Procopius a scris despre acea perioadă următoarele: „Și în acest an a avut loc cea mai rea prevestire. Căci soarele își oferea lumina fără strălucire, precum luna, în tot timpul acestui an, și se asemăna din ce în ce mai mult cu soarele în timpul eclipsei, deoarece razele pe care le oferea nu erau clare”.

De vină ar fi fost erupțiile vulcanice din vremea respectivă. În godeurile de gheață au fost găsite cenușă și resturi vulcanice din acea vreme, lucru care întărește teoria că o erupție masivă ar fi condus la ceața uscată care domnea pe Pământ. Acel an nu a fost singurul an afectat puternic de o erupție vulcanică însă, căci în 1816, vara nu a mai venit în Emisfera Nordică.